Voordat de les begint ben ik bezig met het klaarzetten van de materialen, die wij die dag gaan gebruiken. ‘’Goedenavond, ik kom voor een les kickboksen” is wat ik hoor als er iemand aan komt lopen voor een proefles. Ik stel mijzelf voor en houd een kort praatje met de proeflesser over eventuele ervaring in de vechtsport en verwachtingen die er zijn over de les. Langzaam stromen de andere leden binnen. Die beginnen zich direct klaar te maken voor de les, die al bijna begint.

Dan begint de les, eerst de warming up en daarna nog even stretchen en dan trekt iedereen zijn bokshandschoenen en scheenbeschermers aan. We beginnen met een simpele combinatie en die bouwen wij steeds verder uit. Dan komen er kracht en conditie oefeningen en we sluiten af met sparren en trappen op het kussen. De les is afgelopen en ik groet af.

Direct na de les barsten alle gesprekken los, iedereen is druk aan het na praten over hoe het ging met die ene combinatie of hoe iemand een mooie aanval heeft kunnen ontwijken. Ondertussen loop ik naar de proeflesser toe en vraag wat hij van de les vond. “ Leuk”, zegt hij terwijl hij nog bezig is om op adem te komen. ‘’ Fysiek was het pittig, maar ik had niet verwacht, dat ik zoveel moest nadenken’’. Ik moet een klein beetje lachen. Dit is een reactie die ik vaak te horen krijg na een proefles. Veel mensen denken dat het gaat om agressie en kracht. Hoewel kracht natuurlijk een onderdeel is, gaat het veel meer over conditie, techniek en controle. Het wonderlijke moment dat iemand hierachter komt wil je als trainer dan ook voor geen goud missen.

Inmiddels traint de desbetreffende proeflesser al een jaar lang 2 keer in de week en kan zich nu meten met de al wat meer ‘’ervaren jongens’’ in de groep. Het is mooi om te zien wat voor een groei iemand doormaakt.

Iedereen die begint met trainen heeft eigen doelen gesteld. Sommige mensen willen graag fit worden en anderen willen zichzelf leren verdedigen. Het gaat niet om wat het doel is, het gaat over hoe wij die samen kunnen bereiken.

Wil jij ook een keertje met mijn kickboks les meedoen?

Boek dan nu een gratis proefles