De lichten dimmen, een kleine stilte en dan begint de muziek. Het publiek begint met juichen en op het moment, dat de vechter achter de coulissen vandaan komt, springen de spotlights aan. Dit beeld is bij iedereen, die wel eens een kickbokswedstrijd op de televisie heeft gezien, bekend. De vechters lopen naar de ring onder het gejoel van de menigte, de scheidsrechter herhaalt de regels nog een keer in het kort, op de televisie worden de statistieken weergegeven. En dan begint de wedstrijd.


Maar waar kijken wij eigenlijk naar? Hoe werkt de puntentelling eigenlijk en wat is toch een Technische Knockout (TKO)? Om dit te kunnen begrijpen leg ik je in deze blog uit waar een wedstrijd uit bestaat en hoe er gejureerd wordt.

Om te beginnen hebben we een aantal klassementen in het kickboksen. Deze klassementen hebben allemaal aparte regels en de rondes duren, afhankelijk van de klasse, langer of korter. Zo mag er bij de jeugd niet op het hoofd gestoten worden en duren de rondes een minuut. Er zijn totaal vijf klasse in het kickboksen:


  • J - Partij (Jeugd Partij)
  • N - partij (Nieuwelingen Partij)
  • C - partij
  • B - partij
  • A - partij

Als je als een volwassenen begint met een wedstrijd, begin je met een nieuwelingenpartij. Om van een nieuwelingen partij naar C-klasse toe te gaan moet je 3 wedstrijden winnen. En om van C-klasse naar B-klasse te gaan moet je 6 wedstrijden winnen enzovoort. Maar vandaag gaan wij het hebben over professionele kickbokswedstrijden.

Een professionele kickbokswedstrijd kan bestaan uit drie of uit vijf rondes van 3 minuten. Voor normale wedstrijden zijn dat er meestal drie, waar het bij titelgevechten vaak om vijf rondes gaat. Een gevecht kan worden gewonnen op drie manieren:

  1. KO (Knockout); dit is wanneer een vechter in het gevecht neer gaat en na tien tellen niet meer in staat is om overeind te komen en door te kunnen vechten.
  2. TKO (Technisch Knockout); dit is wanneer de scheidsrechter, trainer of vechter zelf heeft besloten niet meer verder te kunnen vechten.
  3. Punten; na de wedstrijd wint de vechter met de meeste punten.

Nu denken jullie waarschijnlijk: “Hartstikke leuk die punten, maar hoe krijg je die? Dat zal ik jullie uitleggen.

Als jurylid let je op een aantal dingen. Je kijkt naar de combinaties van een vechter, maar ook naar hoe doeltreffend deze zijn. Ook wordt er gelet op het initiatief, dus hoe aanvallend of verdedigend is de desbetreffende vechter.

En dan de punten. Elk jurylid kan 2x 10 punten weggeven. Dit gebeurt in een gelijke ronde, dan krijgen beide vechters tien punten. Als een van de twee heeft gewonnen, maar hij zijn tegenstander niet heeft gedomineerd in de ronde dan komt er een 10-9 score uit. Voor elke keer dat een vechter naar de grond gaat en tellen krijgt wordt er een punt afgetrokken. Zo wordt de score na 1 knockdown 10-8, en bij een tweede knockdown wordt de score 10-7.


Er zijn natuurlijk ook dingen die niet mogen of dingen waar je geen punten voor krijgt in een kickbokswedstrijd. Je krijgt bijvoorbeeld geen punten voor trappen of stoten op de dekking van je tegenstander en als je iets doet wat niet mag dan kan het zelf voor een punt aftrek zorgen.


Hieronder zie je de meest voorkomende overtredingen:

  1. Bijten, ogen uitsteken, spugen of kopstoten
  2. Worstelen, armklemmen of vergelijkbare technieken
  3. Met opzet boven op de tegenstander vallen
  4. Het vasthouden van de touwen, om welke reden dan ook
  5. Vloeken en schelden tijdens de wedstrijd
  6. Het natrappen of stoten van de tegenstander na het stopteken van de scheidsrechter
  7. Met opzet aanvallen van het kruis

Bij constatering van deze overtredingen kan er als straf een punt aftrek worden opgelegd of kan de vechter zelfs gediskwalificeerd worden. Op deze manier is een score van 8-7 ook mogelijk. Aan het einde van de wedstrijd worden de punten, die zijn behaald in de rondes, bij elkaar opgeteld en wordt de winnaar bepaald.


Kom ook een keertje bij mij kickboksen!


Boek proefles